Paardentrainingen

Voor jonge paarden verandert er veel, ze komen in aanraking met veel nieuwe situaties. Heel belangrijk om niet alleen naar het technische gedeelte te kijken van de training maar ook vooral naar het mentale gedeelte. Bij een jong paard is het heel belangrijk om ze ook mentaal te trainen. Het is heel belangrijk om ze rustig en ontspannen te begeleiden in de nieuwe dingen die we ze aanleren. Hierbij zijn pauzemomenten cruciaal en ook vooral voelen en naar het paard kijken wanneer het een pauzemoment nodig heeft. Wist je dat een gespannen paard niet kan leren?

Om een veilige basis te leggen, is het belangrijk dat je je paard leert kennen. En dan met name zijn karakter en hoe hij omgaat met nieuwe situaties. Dit is belangrijke informatie om mee te nemen in de verdere training zodat je je paard beter kan begrijpen. Hiermee kun je voorkomen dat je signalen te laat of niet opmerkt die aangeven dat je paard (te) vol zit met indrukken, waardoor het zou kunnen escaleren. Door op tijd in de gaten te hebben dat je paard spanning opbouwt kun je geleidelijker zijn comfortzone stretchen zonder grote explosies. Heel belangrijk dus! Ook voor “oudere”gestresste paarden is het heel waardevol om je hier in te verdiepen en te observeren hoe je paard spanning uit. Hierdoor leer je je paard beter begrijpen en kun je je training daar waar nodig op aanpassen.

Wanneer een situatie nieuw of spannend is kan je paard hier op vier manieren mee om gaan. 

  • flight (vluchten)
  • fight (vechten)
  • freeze (bevriezen)
  • faint (verlies controle ledematen)

Ik geef les in de volgende onderdelen, ook is het mogelijk dat ik je paard train, in de lessen zal ik de training overnemen mocht dit nodig of gewenst zijn:

  • TRAILER LADEN: Het op een rustige, ontspannen manier laden van een paard d.m.v. grondwerkoefeningen en evt. met obstakels om het probleem aan te pakken. Hierbij rekening houdend wat het paard aankan. Zowel zelfstandig laden als met zn twee’n.
  • LOSWERKEN: Het trainen van een loslopend paard in een afgezette ruimte: controle krijgen over de richting en het tempo van het paard d.m.v. je lichaamstaal waardoor je automatisch het leiderschap verkrijgt. Leuk voor de afwisseling, goed voor dominantere paarden maar ook voor gevoelige paarden. Je leert wat je lichaamshouding met het paard doet. Ook een goede voorbereiding voor het werken met de dubbele lange lijnen en om een paard goed te leren kennen.
  • GRONDWERK : Het werken met je paard vanaf de grond d.m.v. wijken voor druk, grondwerk oefeningen. Grondwerk is de basis van alles. Als voorbereiding voor de dubbele lange lijnen en als voorbereiding voor het inrijden van je paard. Grondwerkoefeningen kan je ook goed gebruiken voor het leiderschap als een paard bijv. teveel in je ruimte komt. Alles kan je vanaf de grond aanleren zodat het inrijden soepeler zal verlopen.
  • DUBBELE LANGE LIJNEN: Je paard trainen vanaf de grond met twee lange lijnen, ideaal voor jonge paarden om o.a. te leren sturen. Omdat je in men positie kan lopen ook geschikt voor revalidatie.
  • JONGE PAARDEN BEGELEIDEN : Hier gaat het vooral om het voorwerk wat je allemaal kan doen voordat je erop gaat. Als je een paard goed in kleine stapjes traint, kijkend naar wat een paard aan kan zal het inrijden veel soepeler verlopen.Hierbij kijk ik goed naar wat het paard aan kan, werk ik met kleine stapjes en hou ik rekening met zijn karakter. Eerst leiderschap, vertrouwen en balans op de grond krijgen voordat je erop gaat. Dus het bevestigen van het leiderschap, grondwerkoefeningen die je nodig hebt, longeren in balans, dubbele lange lijnen voor het sturen en loswerken voor de communicatie.
  • VEULENS MAK MAKEN: Denk hierbij aan het wennen van aanrakingen, wennen aan het halster, voetjes kunnen geven. Het kunnen meelopen d.m.v. het veulentasje.
  • LONGEREN AAN DE ENKELE OF DUBBELE LIJN: In balans kunnen longeren: Niet zomaar je paard longeren maar zonder hulpmiddelen je paard op de juiste manier beweging kunnen geven.De nadruk in mijn lessen ligt op het in balans brengen van je paard. Een paard gaat vanzelf nageven als het in verticale balans is [de balans tussen het rechter- en linker voorbeen] en voldoende activiteit heeft. Hierdoor kan het paard zijn rug ontspannen. Het in balans lopen is heel belangrijk voor het welzijn van het paard. Loopt een paard namelijk langere tijd in onbalans dan kan dit tot blessures lijden.
  • RIJDEN: Het op een correcte paard vriendelijke manier trainen van je paard, dat betekent in verticale en horizontale balans om zo blessures te voorkomen.
  • ONTSPANNINGSBEHANDELINGEN: Ik kan je leren je paard een ontspanningsbehandeling te geven d.m.v. de masterson techniek/ trust techniek. Je leert om subtiele reacties van je paard te herkennen. Ook kunnen we gebruik maken van de sure pads [blanskussens] dit heeft een ontspannende werking.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt of wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met mij op..