Cranio

CRANIO SACRAAL THERAPIE VOOR PAARDEN
Cranio Sacraal therapie is een therapie waarbij blokkades in de schedel, de wervelkolom en het bekken worden opgelost zodat de doorstroming van hersen-ruggenmergvocht vrij door het het wervelkanaal kan plaatsvinden. Hierbij maak je gebruik van zachte hands on technieken die inwerken op het gehele zenuwstelsel. Cranio Sacraal therapie is een ondersteuningsvorm om paarden te helpen om de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. Cranio Sacraal therapie is een van de weinige therapieƩn die het hoofd van het dier kan behandelen. Het hoofd van het paard bestaat uit 34 botten, door trauma aan het hoofd [bijv. hangen halster] kan er scheefheid en druk ontstaan . Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan.

Cranio geeft mooie resultaten om het paard beter in balans te krijgen zowel lichamelijk als geestelijk. Het paard gaat zijn lichaam beter gebruiken. Onder het zadel is dit goed te merken maar ook vanaf de grond zie je dat het lichaam meer balans krijgt in zijn lichaam en beter gaat lopen. De schedel komt ook meer in balans. Cranio verbetert o.a. de balans, de lengtebuiging, soepeler bewegen, vierkant halthouden, goed aanspringen in de galop, makkelijker wijken, recht achterwaarts gaan, constante aanleuning enz. Paarden die hun hoofd onrustig bewegen hebben veel baat bij cranio. Verder is het aan te raden bij: hoofdpijn, rugklachten, lichte kreupelheid, luchtzuigen, hoofd trauma’s, tandenknarsen, traanogen, gestreste paarden, bekken scheefstand, problemen bij het nageven, hormonale problemen, stijfheid, zenuwverlamming van het gezicht, gedragsproblemen, na tandarts bezoek, na valpartij, bij singelnijd, struikelen. Cranio geeft ook mooie resultaten bij headshaking. Het is aan te raden een paard preventief te behandelen; om het paard los en soepel te houden. Ieder paard kan baat hebben bij een Cranio Sacraal behandeling, alleen al omdat alle paarden druk ervaren op hun schedel vanwege bijv. een halster.

Het zenuwstelsel is de bron van aansturing van allerlei processen in het lichaam, als dit goed werkt kunnen ook de spieren etc. goed werken. Als er ergens in het lichaam een beperking optreedt kan dit op een andere plek tot uiting komen. Alles is met elkaar verbonden, daarom kan je met Cranio als je de schedel behandelt andere delen in het lichaam beinvloeden. Cranio zorgt ervoor dat de spanning in het bewegingsapparaat en het bindweefsel los worden gemaakt waardoor het lichaam weer in balans komt. Klachten zoals bijv. onregelmatige passen of verzet kunnen te maken hebben met blokkades.

Cranio Sacraal therapie is ontstaan vanuit de ostheopatie. De Amerikaanse ostheopaat dr. Sutherland ontdekte begin 19e eeuw dat de schedelbotten in verbinding staan met het heiligbeen via de Core Link. De Core Link bestaat uit de schedel , de wervelkolom, het heiligbeen en de dura mater. De dura meter is een beschermend vlies om de wervelkolom en de schedel. Hij ontdekte dat druk op de schedel invloed had op het heiligbeen en visa versa. Later ontdekte de Amerikaanse ostheopaat dr. Upleger dat de hersenvliezen in een bepaald ritme bewogen en dat je dit ritme d.m.v. lichte druk kon beinvloeden. Het Cranio Sacrale systeem omvat het centrale zenuwstelsel, waar we dus ook mee werken. Het hersenvocht loopt van de hersenen tot aan het heiligbeen. Het hersenvocht voedt en smeert het bindweefsel en voert afvalstoffen af.

EEN AFSPRAAK MAKEN:

Voorafgaand aan een afspraak zal ik je een uitgebreid intake formulier opsturen. Zo heb ik alvast een beeld van het paard en zijn omgeving. Bij onze eerste afspraak zal ik hier eventueel nog vragen over stellen. Na de kennismaking zal ik een paar testen doen bij het paard en zal ik het paard palperen om zo alvast een beeld te krijgen waar er knelpunten zouden kunnen liggen. Samen met het intakeformulier pas ik daar mijn behandeling op aan. Tijdens de behandeling volg ik mijn gevoel om de juiste handgrepen uit te kiezen. Voordat ik het paard ga behandelen maak ik wat foto’s en evt. een filmpje. Na de behandeling zal ik dit herhalen, zodat je goed kunt zien wat er verandert is in zijn lichaam. Een behandeling duurt gemiddeld 1 tot 1.5 uur. De behandeling werkt nog een aantal dagen door. Belangrijk is dat het paard erna 3 dagen rust krijgt, het paard heeft immers tijd nodig om zijn nieuwe balans in zijn lichaam te vinden. Tijdens de behandeling gebruik ik regelmatig een therapeutische olie van Young Living om het paard te ondersteunen bij zijn klacht.

Wat doe ik met mijn handen? Ik raak het paard met hele zachte aanrakingen aan, ik leg mijn handen op het lichaam zonder druk te zetten. Ik ga dan voelen waar de blokkades zijn, waar er spanning in het lichaam zit. Ik voel naar het Cranio Sacraal ritme, de doorstroming van het hersenvocht. Dit kan ik het beste voelen bij zijn schedel en zijn bekken, ik laat dit weer doorstromen. Als Cranio Sacraal therapeut werk je vooral op het bekken en de schedel maar ook andere delen van het lichaam komen aan bod. Je werkt vooral met de botten van het lichaam en de zenuwcellen die het hele lichaam aansturen maar ook de spieren en de fascia laat je ontspannen. Doordat alles weer kan ontspannen komt er weer balans in het lichaam, het paard wordt soepeler, blokkades verdwijnen en zenuwcellen kunnen beter hun werk doen.